Firma MES

Firma MES maakt documentair theater over maatschappelijke onderwerpen, vanuit thuisstad Den Haag. Het collectief bestaat uit artistieke kern Daan van Dijsseldonk, Roos Eijmers, Lindertje Mans en Thomas Schoots en zakelijk leider Marije van Rest. Met kritisch optimisme, humor en actuele thema’s bewegen de makers zich door Den Haag. Door regelmatig op bijzondere locaties te spelen, maken zij verborgen werelden toegankelijk voor een breed publiek.

De makers vertellen graag verhalen die niet op een spandoek passen. Perspectieven die niet in één camerashot te vatten zijn. Waarin verschillende mensen, op verschillende manieren geraakt worden en machtsstructuren vaak complex en ondoorgrondelijk zijn. Het collectief richt zich op grote maatschappelijke en politieke thema’s vanuit een humanistische inslag, met empathie voor de – vaak worstelende - personages.

Eerder maakte Firma MES de voorstelling RISHI, over de jongen die in 2012 op station Den Haag Hollands Spoor werd neergeschoten door een politieagent. In 2019 speelden zij de documentaire voorstelling De Gijzeling in het pand van de oude Amerikaanse Ambassade op het Korte Voorhout– over het waargebeurde gijzelingsdrama op de Franse ambassade in 1974. Ook speelde Firma MES recent de bijzondere audio-locatievoorstelling Oksigen in de Haagse Archipelbuurt, over het koloniale verleden van Den Haag met Nederlands-Indië.

Het collectief toerde verder de afgelopen jaren door het land met succesvolle voorstellingen als De Onaantastbaren(2022) en De Tempel (2023). Ook initieerde maker Lindertje Mans haar muzikale solo-lijn met de veelgeprezen voorstelling The Gaia Hypothesis. In het najaar van 2023 speelde zij daarmee voor het eerst in Londen.

Firma MES heeft een bijzondere fascinatie voor machtsverhoudingen en de manier waarop de personages in hun stukken zich daartoe verhouden. Recent ging De Vierde Macht in première: een locatievoorstelling op het Ministerie van OCW, met worstelende ambtenaren in de hoofdrol.

Firma MES maakt ten minste twee theaterproducties per jaar.

Contact­gegevens