Hoe werkt nalaten
Blijvend en waardevol
Elke nalatenschap, groot of klein, is waardevol voor een culturele instelling. Met jouw bijdrage kunnen instellingen programma’s maken, jong talent ondersteunen of nieuwe initiatieven lanceren. En, er is meer mogelijk dan je misschien denkt.
Er zijn twee manieren om een culturele instelling op te nemen in je testament. Via een legaat of als erfgenaam.
Een legaat
Door een culturele instelling te benoemen als legetaris, kun je een geldbedrag of goederen nalaten. Denk hierbij aan een huis, een oldtimer of een waardevol schilderij. Je kunt natuurlijk ook aan kleinere zaken denken. Zo heb je misschien wel een bijzondere verzameling, een mooi sieraad of een antieke vaas. Het is verstandig om, wanneer je goederen wilt nalaten, dit in overleg met de betreffende instelling te doen.
Een culturele instelling als (mede)erfgenaam
Je kunt er ook voor kiezen om een culturele instelling als (mede)erfgenaam op te nemen in je testament. De instelling krijgt hiermee alleen, of samen met andere erfgenamen, het recht op (een gedeelte van) je nalatenschap. Een nalatenschap bestaat uit alle bezittingen maar ook alle schulden. Het is goed om te weten dat een culturele instelling geen risico wil lopen en een nalatenschap daarom ‘beneficiair’ zal aanvaarden. Dit betekent onder voorbehoud dat de bezittingen groter zijn dan de schulden.
Erfbelasting
Welke vorm je ook kiest, culturele instellingen met een ANBI-status zijn vrijgesteld van erfbelasting. Zo komt jouw nalatenschap geheel ten goede aan de instelling van jouw keuze.