De 6 stappen

Nalaten in 6 stappen

Nalaten gaat via een testament. En, om het jezelf makkelijk te maken kun je het onderstaande stappenplan volgen.

Stap 1: Erfgenaam of legataris?
Kies eerst of je een culturele instelling als (mede-)legataris of als (mede-)erfgenaam benoemt. Dit is afhankelijk van je eigen voorkeur.

Stap 2: Kies een executeur? 
Hoewel het niet verplicht is, is het wel verstandig om een executeur in je testament te benoemen. Dit kan iemand uit je naaste omgeving zijn, maar ook de notaris of een culturele instelling. De executeur wikkelt je nalatenschap af. Vraag de executeur altijd vooraf of deze ook daadwerkelijk deze taken kan en wil uitvoeren.

Stap 3: Je wensen vastleggen
Laat altijd je wensen door een notaris vastleggen. Een eigen handgeschreven verklaring is niet voldoende. Het opmaken van een testament kun je door de notaris laten doen of je doet het online zelf.

Notaris 
Tijdens het eerste gesprek vertel je de notaris wat je wensen zijn. De notaris informeert je over de mogelijkheden en de kosten. De notaris maakt je testament op.

Online 
Je kunt in plaats van een eerste gesprek bij de notaris ook een online formulier invullen. Het ondertekenen hiervan doe je wel bij de notaris. Zie stap 5.

Stap 4: Ontwerptekst
Na de inventarisatie van je wensen stelt de notaris een ontwerptekst op. Deze ontvang je samen met een toelichting per post of e-mail. Neem deze goed door. 

Stap 5: Ondertekenen
Maak een (vervolg)afspraak met je notaris om de tekst samen goed door te spreken. Je kunt altijd wijzigingen aanbrengen. Wanneer alles naar wens is, onderteken je het testament. Als je het testament hebt getekend, krijg je een kopie. De notaris bewaart het origineel en registreert het testament bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Zo is het testament altijd vindbaar na je overlijden. Je kan je testament op ieder gewenst moment door de notaris laten wijzigen. 

Stap 6: Informeer de culturele instelling.
Als je dat zelf wilt, laat je de culturele instelling weten dat je hen hebt opgenomen in je testament. De instelling kan je dan bijvoorbeeld betrekken bij hun activiteiten of uitnodigen voor evenementen.

Wil je meer weten? 
Wij hopen dat dit stappenplan je helpt bij het vastleggen van je nalatenschap aan een culturele instelling in Den Haag. Heb je toch nog vragen? Dan kun je altijd contact opnemen met de door jou gekozen instelling. Zij helpen je graag.

Naar de culturele instellingen